Életrajz - Alessio Elia

Vai ai contenuti

DEUTSCH        ITALIANO        MAGYAR                                               

Alessio Elia-ról
 

«Alessio Elia igazán érdekes zenét ír: koncepciójában és írásmódjában komplex, nagyon logikus, ugyanakkor a hallgató számára is működik. És ez a lényeg».
Eötvös Péter, zeneszerző, karmester (la Repubblica)


«A különböző intonációk használatával Alessio Elia hangképekben jeleníti meg a különböző szuperhúr-elméleteket».
Jean-Claude Risset, francia zeneszerző


«Korunk kompozíziós körképében igazi unikumnak számít».
Stefano Cascioli, olasz zeneszerző, hegedű - és zongoraművész (Il Corriere Musicale)


«A rising star composer».
Elena Abbado, olasz zenetudós (NIGHT ITALIA, Február 2017)


«Egy kiváló zeneszerző, akinek zenéje a mikrovilágot  nagyítja ki óriáási "vásznakra" a felnagyítottrészletek viszont nem  csak egy távoli nézőpontból, hanem egészen közelről is rajzosan  részletesek és aprólékosan megmunkáltak».
Molnár Szabolcs kritikus, Magyar Narancs, 2019 május


«Ezek az icipici rezgő húrok, melyek a világegyetem energiáját adó legkisebb elemeket alkotják, valóban azt az elsődleges magot jelentik, ahonnan az "Elia-hang" kisugárzik».
Guido Barbieri, olasz kritikus, zeneteoretikus (Radio 3 - RAI)


«Alessio Elia kiváló zeneszerző. Végtelenül széles ismerete van a különböző művészeti ágakról és a filozófiáról. Nagy öröm volt számomra a vele folytatott eszmecsere a zenéről».
Manfred Stahnke, német zeneszerző (Hochschule für Musik und Theater Hamburg)


«Nem könnyű Alessio Eliát egy bizonyos iskola vagy irányzat képviselőjének megnevezni - de úgy gondolom, hogy ezt nem is akarná. Zenéje mintha arra invitálná hallgatóját, hogy teljesen átadja magát az esztétikai és érzéki élménynek, mintegy elveszve, eltévedve abban. De ez az eltévedés valójában egy nagyon precíz munka eredménye, semmi sem esetleges, minden részlet kontrollált. Az elveszettség érzése zenéjének építészete; a szinte olvadó forma megszilárdul abban a pillanatban, mikor a
zeneszerző megírja a művet: csapdába csal vele».
Claudio Morandini, olasz író
Életrajz
 

Alessio Elia, akit az új zeneszerzőgeneráció egyik legeredetibb szerzőjeként említenek több helyen, (la Repubblica, Universal Music Publishing, Universal Edition, Muzsika, Radio Vaticana, RAI Radio 3, Die Rhein-Neckar-Zeitung) nemzetközi képzést szerzett, hiszen Olaszországon kívül Magyarországon és Németországban is tanult zeneszerzést.

Legfontosabb felkérései: a Bartók Rádió ArTRIUM kortárs zenei sorozata számára készült Trasparenze című nagyzenekari darab;
az Alter Ego Ensemble - Manuel Zurria, Francesco Dillon, Emanuele Torquati - felkérésére készülő L'impermanenza della Memoria (Ligeti 100 Festival) mely Eötvös Peter, Toshio Hosokawa, Peter Ablinger, Lukas Ligeti, Sáry László és Howard Skempton egy-egy darabjának társaságában kerül bemutatásra; az Impronta ensemble (Traces from Nowhere) felkérése, melyet a luganoi Oggimusica Festiválon mutattak be, UMZE (Ekpyrotic suicide), Wiener Collage - Wiener Philharmoniker (Outskirts of matter), Stuttgart Kammerchor (Incantesimi di Merseburg), vagy az Octet, mely az I Solisti della Scala di Milano számára készült és amely 2018-ban jelent meg CD-n a Warner Classics gondozásában, Andrea Vitello vezényletével. A mű kottakiadója pedig az Editio Musica - Universal Music Publishing.

Zeneszerzőként és kutatóként dolgozott a LFZE-n, a Debreceni Egyetemen, a kecskeméti Kodály Intézetben, a bázeli Sacher Alapítványnál, valamint Oslóban a Zeneakadémián, ahol 2010-ben zeneszerzést is tanított.

Műveit bemutatták Európa számos koncerttermében és fesztiváljain, (pl. Auditorium Parco della Musica; Filarmonica Romana,
Roma; Menuhin Festival, Oslo; Levinsalen és Lindemansalen, Oslo; Forum Neue Musik – Palais Priz Carl; Mannheimer Kunstverein; Arnold Schoenberg Center Wien; LAC - Lugano Arte e Cultura Auditorium; Budapest Music Center; Művészetek Palotája; Magyar Rádió, Budapest; az Auditorium del Parco di Renzo Piano in L'Aquila; Oggimusica Festival, Lugano; Yamaha Concert Hall Wien; CAFe - Contemporary Arts Festival Budapest; Festival Nuova Consonanza - Róma; Dresden Kulturpalast, stb) és játszotta őket több televízió, rádióadó is (többek között a Bartók Rádió, a Magyar Televízió, a Duna TV, a Saarländischer Rundfunk, a RAI Radio 3 Suite, a RAI Cultura, a Radio Vaticana).   

Munkásságáról több interjúban is beszámolt, többek között a Magyar Televízióban és a Duna TV-n, a Bartók Radióban, a RAI Radio 3-ben; a Radio Vaticana-n, a Dal+Szerzőben, a Muzsikában, a Musica + című olasz szakfolyóiratban, a Eötvös Péter Alapítványnak.

2008-ban a Magyar Televízió egy interjú-filmet készített vele, A Varázsló Halála című operájával kapcsolatban, mely Csáth Géza életén és munkásságán alapul.

Zeneszerzői és zongoraművészi tevékenységén kívül aktív kutatómunkát is folytat, számos kortárszenei konferencián vett részt előadóként Európa-szerte, melyek közül a legfontosabbak: a "Ligeti und die Mikrotonalität" címmel Ligeti munkatársa, Louise Duchesneau és Paul Griffiths, Ligeti első életrajzírója vezetésével rendezett hamburgi Ligeti Szimpózium, a párizsi Cité de la
Musique - Centre de documentation de la musique contemporaine; Osloi Zeneakadémia; Aula der Universität Schloss, Mannheim; Magyar Művészeti Akadémia; Internationales Musikinstitute Darmstadt; Accademia Filarmonica Romana; Accademia Chigiana in Siena; Canal C2 - Université de Strasbourg;  Hochschule für Musik und darstellende Kunst Mannheim; University of Performing Arts Prague).

2006 óta tíz szerzői estje volt Osloban, Rómában, Budapesten és Mannheimben. A fontosabb helyszínek: a budapesti Olasz Intézet Verdi terme, az Alessio Elia, Ivan Fedele és Luciano Berio műveit bemutató kortárs zenei fesztivál keretén belül; Lindemansalen, Levinsalen; Accademia Filarmonica Romana - a "She Lives" Alessio Elia, Eötvös Péter és Jeney Zoltán műveit bemutató fesztiváljának keretein belül; Kammermusiksaal Hochschule Mannheim.

Az Elia-művek különböző intonációs rendszereket foglalnak magukban. Ezt a folyamatot a szerző "polisistemismo"-nak (többrendszerűségnek) nevezi, amelyet több konferencián is bemutatott, többek között a párizsi Cité de la musique-ben, 2014 novemberében. Ennek az irányzatnak a legfontosabb művei: Beyond Perturbative States, Conifold transitions, Traces from Nowhere és a Rejtett Dimenziók, valamint a Trasparenze című nagyzenekari művek.
A polisistemismotéma témájában a német von Bockel Verlag kiadó, a l'Université de Strasbourg, a Magyar Művészeti Akadémia és a Prágai Egyetem publikált cikkeket és esszéket. Polisistemismoja a luganói Olasz Svájc Zeneakadémiáján diplomamunka tárgya volt.

Számos díjat nyert. 2005-ben Luminescences cimű munkájával elnyerte az Accademia Chigiana díját. 2013-ban a Rejtett dimenziók című darab első helyezést ért el az UMZF Ligeti György emlékének szentelt zeneszerzőversenyén, ahol Eötvös Péter volt a zsűri elnöke.  
Labyrinthum continui című zenekari darabja megkapta a "Leibniz's Harmonies" díjat, 2016-ban.

Ligeti: Hamburgi Koncert revíziója, amelyet Alessio Elia zeneszerző  készített, az Edition Impronta által kiadott The Hamburgisches Konzert by György Ligeti" (Ligeti György Hamburgi koncertje) című könyvben jelent meg. A mű első  átdolgozott előadására a Concerto Budapest – Ligeti Ensemble  előadásában Zempléni Szabolcs kürt szólójával a Budapest Music  Centerben került sor, a zeneszerző születésének századik évfordulója  alkalmából megrendezett a Ligeti 100 Fesztivál keretében.


Alessio Elia 1979-ben született Rómában.
Több Európai nagyváros (Oslo, Odense, Berlin, Debrecen, Mannheim) jelenleg Budapesten és Rómában él.

Olasz állampolgársága mellett 2021-től már magyar állampolgár is.


 
TANULMÁNYOK

Tanulmányait Olaszországban kezdte, a Conservatorio Santa Cecilia-ban Giovanni Piazza professzornál, majd az Accademia Nazionale di Santa Ceciliaban és az Accademia Chigiana-n. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jeney Zoltánnál tanult, majd Németországban folytatta tanulmányait (az Internationales Musikinstitut Darmstadt-on Georg Friedrich Haas-nál, Brian Ferneyhough-nál és Toshio Hosokawa-nál.)
Későbbi munkája szempontjából is jelentős a norvég zeneszerzőhöz, Lasse Thoresenéhez fűződő kapcsolata. A mannheimi Hochschule für Musik und darstellende Kunst-on a Ligeti-tanítvány Sidney Corbettnél doktorált.  
2012-ben szerzett doktori címet summa cum laude a római "Tor Vergata" Egyetemen. Doktori disszertációját Ligeti Hamburgisches Konzert-jéről írta, mely az első igazán részletes esszé a témában.
ANGOLUL

Chronology


1979

Born in Roma on 24th April.


1991

He starts to study piano under the guidance of Lidia Giuseppone.


1997

Starts to study at S. Cecilia Academy of Music in Roma.
In the Academy he studies Composition under the guidance of Giovanni Piazza.


2000

MUSICAL WORKS

Commission for the Music Festival of Sermoneta:
Les Fantômes du future luxe nocturne (The Phantoms of the Nocturnal Future Luxury) for double-bass and piano.
(Première: Sermoneta Festival – July 2000)

Trio for violin, cello and piano.


2001

MUSICAL WORKS

Ulisse for mezzo-soprano and orchestra on a poem by Umberto Saba.

Noia (Boredom) for mezzo-soprano and ensemble on a poem by Giuseppe Ungaretti.

Quartetto Nucleo-deferente (Nucleus-Deferent String Quartet)

Itinerari (Itineraries) for piano solo (Première: Sala Baldini, Roma – May 2001)


2002

MUSICAL WORKS

Première of Trio for violin, cello and piano (S. Cecilia Academy of Music Concert Hall, Roma – 24th April 2002).

13 Variazioni in assenza di tema (13 Variations in absence of theme) for string orchestra.

Piano Sonata "a Guillaume Apollinaire" (1st version).

Park Güell - Homage to Gaudì for orchestra, based on the techniques of the Catalan artist.


THEORETICAL WORKS

Analysis of the Piano Sonata op. 64 "White Mass" by Scriabin.


2003

ACTIVITIES

Works as musical assistant to the direction of the Tv director Enrico Castiglione, during the concerts of the Euro Mediterraneo Festival conducted by Lorin Maazel with the Arturo Toscanini Philharmonic Orchestra of Parma.


MUSICAL WORKS

In February starts to write the Libretto of Géza (named later La Morte del Mago – The Magician’s Death), Opera based on the life
and the artistic activity of the Hungarian writer Géza Csáth.
From September starts to write the score.
On December breaks off the writing for elaborating the Opera as a trilogy.

The last version becomes:

THE DOUBLE BORDER OF CSÁTH

Opera Trilogy based on the life and the artistic activity of the Hungarian writer Géza Csáth.
The Trilogy consists of the following operas:

11 Accuse per Olga (11 Accusations for Olga)
First Opera of the Trilogy
Opera in 2 acts
for: soloists, chorus and orchestra

Opium - Sinestesia onirica per un epilogo –
(Oneiric synesthesia for an epilogue)
Second Opera of the Trilogy
Multimedia Opera in 9 parts
for: soloists, ballet, ensemble, electronic files and video-projections

La Morte del Mago (The Magician’s Death)
Third Opera of the Trilogy
Opera in 7 parts
for: a soloist, his double, two top model-actresses, a mime, secondary singers, mute actors, dancers, invisible chorus and large orchestra.

He works at the librettos and music of the Trilogy from 2003 till 2006.

______________

L’Éternitè for mezzo-soprano and orchestra on a French text by Arthur Rimbaud.

5 Frammenti da "La volontà di Potenza"  (5 Fragments from "The Will to Power") for soli, five choruses and large orchestra, on aphorisms by Friederich  Nietzsche.

Sonata for violin and piano "Chagall".

Laudamus for mezzo-soprano and piano.


2004

ACTIVITIES

Takes part to the 42. Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt, where he attends the perfecting course in
composition under the guidance of Brian Ferneyhough, Toshio Hosokawa and Georg Friedrich Haas.

Commission from Mehrklangorchester Berlin for the German Festival "Italianità".
Writes for this circumstance joujoux séduisants (2004/2005), part of Opium, second opera of the trilogy Il Doppio Confine di Csáth (The Double Border of Csáth) .

He graduates in Composition (first level degree - Bachelor) in October with full marks and laude.
The degree’s thesis is Géza, opera based on the life and the artistic activity of the Hungarian writer Géza Csáth [first version of the  opera La Morte del Mago – (The Magician’s Death)].

Since October starts researches at the Liszt Academy of Music.
Perfecting Course in Composition (Postgraduate Course)
Perfecting Course in Musical Analysis (Postgraduate Course) - Perfecting Course in Ethnomusicology [research field: works of the modern and contemporary Hungarian composers from Bartók to Ligeti (Postgraduate Course)].

He gets a Scholarship for three years, awarded by the Hungarian Ministry of Culture.


MUSICAL WORKS

He works out the opera La Morte del Mago (The Magician’s Death) [cf. Trilogy].

Starts to write the opera 11 Accuse per Olga (11 Accusations for Olga) [cf. Trilogy].

...illuminavano appena (...illuminated scarcely) for ensemble

Sonata for piano "a Guillaume Apollinaire" (2nd  version).

Reminiscences, electronic piece.


THEORETICAL WORKS

Semiografia della musica contemporanea – Ragioni di un’esigenza espressiva (Semiography of the contemporary music – Reasons
for an expressive need)
The book is about the reasons that led the composers to introduce new symbols in their scores. The work is divided in specific sections according to the musical languages.

Sylvano Bussotti e il Teatro della Crudeltà di Artaud  (Sylvano Bussotti and the Artaud’s Theatre of the Cruelty).


2005

ACTIVITIES

He gets a scholarship awarded by the Hungarian Ministry of Culture for attending the Perfecting Course in Composition at the Ferenc Liszt Academy in Budapest under the guidance of the composer Zoltán Jeney.

Perfecting Course in Composition (Postgraduate Course) at the Chigiana Academy of Music in Siena where he gets the Merit Diploma and the Chigiana Academy of Music Scholarship.
Merit Award for the piece Luminescences.


MUSICAL WORKS

Première of joujoux séduisants, commissioned by Mehrklangorchester Berlin for the Festival Italianità [Première: International
Festival for Contemporary Music. Mauritius Studio Auditorium, Saarbrücken (Germany) – 16 April 2005. Mehrklangorchester Berlin. Conductor: Tammin Lee.
Broadcasted by the Radio State of Saar].

Starts to write the Opera Opium (cf. Trilogy).

Luminescences for ensemble [Première: Palazzo Chigi Saracini (Chigi Saracini Palace) - Accademia Musicale Chigiana (Chigiana Academy of Music), Siena – 6th August 2005. Chigiana Academy of Music Ens emble. Conductor: Mauro Bonifacio] - video

Première of Laudamus for mezzo-soprano and piano (Cesano City Auditorium – 20th March 2005. Mezzo-soprano: Ilaria Piccin. Piano: Alessio Elia)

Eszti la rossa (Eszti the red hair), opera scene for soprano, bass and orchestra.

Storie di solitudine. Il Bosco (Tales of the Solitude, The wood) [shortfilm], original title "A magány történetei. Az Erdő" (rövidfilm) from a Géza Csáths tale.
Direction and Storyboard by the composer.


2006

ACTIVITIES

Kecskemét (Hungary). Kodály Zoltán Institute (branch of the Liszt Ferenc Academy of Music in Budapest).
Perfecting Courses in Musicology and Ethnomusicology about the vocal and instrumental repertoire of the modern and contemporary Hungarian composers (Bartók, Kodály, Farkas, Kadosa, Durkó, Jeney, Orban, Eötvös, Kurtág, Ligeti).
Scholarship awarded by the Hungarian Ministry of Culture.

In October he graduates in Composition (Master Degree) at the S. Cecilia Conservatory of Music in Rome, with full marks, laude, honour and merit mention.

Conference by the Prof. Károly Ákos Windhager at the ELTE University – Department of Theory of Art, in Budapest on the Elia’s Opera Trilogy "La Morte del Mago" (The Magician’s Death).


MUSICAL WORKS

Carries out the operas Opium and 11 Accuse per Olga (11 Accusations for Olga), completing the opera trilogy Il Doppio Confine  di Csáth (The Double Border of Csáth), which becomes a kind of study on the borderline syndrome.

Première of the Prelude of the opera 11 Accuse per Olga (11 Accusations for Olga) [S. Cecilia Academy of Music Concert Hall, Rome  – 19th January 2006. S. Cecilia  Academy of Music Orchestra. Conductor: Chia – Hong Drapal Liao]

Première of the Opera La Morte del Mago (The Magicians Death) chamber  version [Nyitott Műhely, Budapest (Hungary) 14th June 2006. Con Spirito Zeneművészeti Egyesület (Con Spirito Ensemble).].

Première of the art shortfilm Storie di solitudine. Il Bosco (Tales of the Solitude. The wood). [Nyitott Műhely, Budapest (Hungary) 17th June 2006].

Première of Reminiscences, electronic piece [Nyitott Műhely, Budapest  (Hungary) 17 June].

Première of Sonata per violino e pianorte "Chagall" (Sonata for violin and piano "Chagall". [Nyitott Műhely, Budapest  (Hungary) –
17 June. Violin: Katalin  Bartha; Piano: Alessio Elia].

______________

First Portrait Concert dedicated to the compositions of Alessio Elia.
Concert - Interview organized by Art’s Harmony, Hungarian Society of Music about Elia’s works (First portrait Concert).
Interviewer: Prof. Károly Ákos Windhager, Professor of Art Theory at the ELTE University in Budapest (Nyitott Műhely, Budapest.
16th December 2006, afternoon)

Within the First Portrait Concert:

Première of Concerto per Pianoforte, suoni elettronici ed immagini (Concert for Piano, electronic sounds and images).
Piano: Alessio Elia.

Première of Budapest 1956 – 2006, for Clarinet and piano (Commissioned for the commemoration of the 50th Anniversary of the 1956 Hungarian Revolution. Clarinet: Péter Székely. Piano: Alessio Elia).

______________

Second Portrait Concert dedicated to the composition of Alessio Elia.
Concert - Interview organized by "Con Spirito" Association of Music about Elia’s works (Second Portrait Concert).
Interviewer: Magda Györi, President of "Con Spirito" Zeneművészeti Egyesület. [Rátkai Klub Hall, Budapest. 16th December 2006, evening. On the occasion of the 50th anniversary of the foundation  of the Rátkai Klub Hall].

Within the Second Portrait Concert:

Première of Certezze di un Caro Ignoto (Certainties of a Dear Unknown), for piano solo (Piano: Alessio Elia).

______________

On 23rd July 2006 Magyar Katolikus Radio (Hungarian Catholic Radio) broadcasts Luminescences.2007

ACTIVITIES

Composer and Researcher at the Ferenc Liszt Academy of Music in Budapest.
Fellowship awarded by the Hungarian Ministry of Culture.

Graduates at the S. Cecilia National Academy of Music in Rome.


MUSICAL WORKS

Incertezze visibili della Memoria (Visible Uncertainties of the Memory) for piano and chamber orchestra, on the technique of the strings scordatura.

Perdendo il Mare (Loosing the Sea), artistic short film.
Director: Alessio Elia

Apparizioni della Perdita del Mare (Apparitions of the Sea Lost) artistic short film.
Graphic elaboration: Alessio Elia

L’ultima Notte di Csáth (Csáth’s Last Night), artistic short film.
Graphic elaboration: Alessio Elia

La Séduction for ensemble (Première: Auditorium Parco della Musica – Sala Petrassi, Rome – 23rd November 2007. Freon Ensemble. Conductor:  Stefano Cardi).
Viewable on youtube


2008

ACTIVITIES

He is invited as Honorary Member of the jury in the International Composition Competition T.I.M – Trofeo Internazionale Musica.

He is invited for an interview about his opera La Morte del Mago (The Magician’s Death) by Magyar Televízió (M1), Hungarian State Television.

He is enrolled in the Musical PhD Course at the University of Rome Tor Vergata.
Topic of the Research: The Hamburgisches Konzert by György Ligeti.


MUSICAL WORKS

Illusions for soprano and soprano saxophone, on no text.
Commissioned by Duo Saxopran (Copenhagen).

Preludio al Disinganno d’Abele (Prelude to the Disenchantment of Abel), for orchestra.

L’Altrove for solo piano - video


THEORETICAL WORKS

L’altro volto della scuola di Darmstadt : Messiaen, Ligeti (The other face of the Darmstadt School: Messiaen, Ligeti).
The book is about those aspects that are very far from the serialism, integral serialism and structuralism, features usually connected to the Darmstadt School and offers another point of view of the very famous Ferienkurse. The choice of Messiaen and  Ligeti, as prominent figures, comes from the necessity to focalize on those languages that can explain better the proposed subject.


2009

ACTIVITIES

Researcher at the Debrecen University of Music (Hungary). Erasmus Scholarship for Doctoral Researchers.

The State Library of Eger (Hungary) publishes an overview of his opera La morte del Mago (The Magician’s Death).

Researcher and Composer at the Norges Musikkhøgskole in Oslo.
Topic of the Reseach: Aural Sonology Project for Ligeti's music. Aural perception, spectra, heterogeneous temperaments,
harmonics.
Annual Fellowship of The Research Council of Norway (Yggdrasil  Programme for Doctoral Researchers).

The Italian writer Claudio Morandini interviews Elia.


MUSICAL WORKS

Concerto per Tuba, per solo tuba and piano. Commissioned by the Hungarian Brass Society.

Sonata for Horn and Piano no. 1, for horn and piano.

L’ora azzurra (The azure hour), for flute, clarinet and basset horn.
Commissioned by Trio Böhm (Rome).

Oblio della Volontà (Oblivion of the Will), for solo piano.

Tre Studi per pianoforte :

a) La memoria dimenticata (The forgotten memory)
b) Incertezze (Uncertainties)
c) Inner Outside (Outrage) première

Out of Aut, for three cellos con scordatura.

Première of Outrage (Inner Outside), etude for piano.
Alessio Elia, piano.


2010

ACTIVITIES

Lecturer in Composition at the Norges Musikkhøgskole (Norwegian Academy of Music), Oslo. Department of Composition.

Researcher at the University of Debrecen (Hungary). Erasmus Scholarship for Researchers.
Topic of the research: The Hamburgisches Konzert (Horn Concerto) by György Ligeti.

Composer and Researcher at the Ferenc Liszt Academy of Music in Budapest.
Fellowship of the Hungarian Ministry of Culture.


MUSICAL WORKS

L’ultimo Canto di Saffo (from a poem by Giacomo Leopardi with the same title), for piano [Première: Lindemansalen, Norges Musikkhøgskole (Norwegian Academy of Music), Oslo (Norway) – 25th May.

Outrage, etude for piano

______

Third Portrait Concert dedicated to the compositions of Alessio Elia.
("From Silence to the Invisible Sound")
Place: Levinsalen, Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music), Oslo (Norway).
Date: 24th  February
Promoter: Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music), Oslo.

Within the concert:

Première of L’ora azzurra (The azure hour) for flute, clarinet and basset horn.
[Commissioned by Trio Böhm for the commemoration of the 5th anniversary of the foundation.Trio Böhm  (Flute: Michela Berti. Clarinet: Claudio Cavallaro. Bassett-horn: Daniele Veroli). Conductor: Alessio Elia]

Première of Oblio della Volontà (Oblivion of the Will) for solo piano. (Piano: Alessio Elia).

Première of Tre Studi per pianoforte, for solo piano:
I) La memoria dimenticata (The forgotten memory)
II) Incertezze (Uncertainties)  
III) Inner Outside
(Piano: Alessio Elia).

Première of Sonata per Corno e Pianoforte n° 1
(Horn: Debora Maffeis. Piano: Olivera Marinkovic)

Première of L’Altrove (Elsewhere) for solo piano
(Piano: Alessio Elia)
Viewable on youtube

______________

An Unexpected Indifference, for mixed chorus [for the research Concrescence created by the composer Lasse Thoresen at the
Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music). Première: Levinsalen, Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music), Oslo – 21th May. Chorus of Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music).
Conductor: Alessio Elia].
Listen to it on youtube

______________

Fourth Portrait Concert dedicated to the compositions of Alessio Elia
(A Seductive Forgetfulness)
Place: Lindemansalen, Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music), Oslo (Norway).
Date: 25th May 2010
Promoter: Norges Musikkhøgskole (The Norwegian Academy of Music), Oslo.

Within the concert:

Première of L’ultimo Canto di Saffo (after a poem by Giacomo Leopardi with the same title), for piano.
[Lindemansalen, Norges Musikkhøgskole (Norwegian Academy of Music), Oslo (Norway) – 25th May 2010. Fourth Monographic Concert dedicated to the compositions of  Alessio Elia. Promoter: Norges Musikkhøgskole (Norwegian Academy of Music), Oslo. Piano: Alessio Elia]

______________

Introduction to the virtuosity of Liszt; Postlude to the virtuosity of Liszt.
Re-writing from Liszt: Morceau de Salon; Transcendental Etude no. 2; Mazeppa; Wilde Jagd; Chasse-Neige.
[Première of all the works: Andrássy út, stage of the Operaház (Opera House), Budapest – 5th September. Piano: Alessio Elia. Zenés korzó az Andrássy úton (Musical  Promenade in Andrássy út).
Promoter: HungaroFest, Klassz – Musical Department of the State Society for Cultural Events, Hungarian Ministry of Education and Culture]2011

ACTIVITIES

Researcher at the Sacher Foundation in Basel (Switzerland) - Ligeti Archives.


MUSICAL WORKS
Perfezione Sintetica dell’Incanto – Concerto per Corno solista ed ensemble. (Synthetic Perfection of the Enchantment – Concerto for Horn and ensemble). Commissioned by Debora Maffeis [Aalborg Symphonic Orchestra (Denmark) and dedicated to her].

Outrage, etude for piano (Sala dos Espelhos do Palácio Foz, Lisboa – 30th June 2011).

German première of Piano etudes nos. 1 and 2: "Outrage" and "The Temptress" – after a Jack Vettriano’s painting with the
same title).
(16 October - Mannheimer Kunstverein. Piano: Alessio Elia)

Outrage performed in Rome
(17 October – Teatro Valle in Rome).

Fifth Portrait Concert.
Piano recital of Elia’s music at the Piano Festival "Eufonia" (Rome)
(27 November – Piano: Alessio Elia)
Promoter: "Eufonia" Music Association.2012

ACTIVITIES

Conference about his opera The Magician’s Death (based on the life and artistic activity of the Hungarian writer Géza Csáth).
17 April. Eötvös József University, Baja (Hungary). In the frame of the conference for celebrating the 125th anniversary of the
Csáth’s birth. Additionally excerpts of the opera were projected during the three-day Symposium.

Earns the PhD degree in Story, Science and Techniques of Music with laude at the University of Rome "Tor Vergata" with a dissertation about the "Hamburgisches Konzert" by György Ligeti [Title: «The "Hamburgisches Konzert" by György Ligeti. From sketches and drafts to the final (?) version.  Musical structures, techniques of composition and their perception as aural phenomena»]

Gives a conference entitled  «The roles of microtonality in the "Hamburgisches Konzert" by Ligeti» in the «"Internationales Symposium Ligeti und die Mikrotonalität" (im Rahmen des Hamburg Klangwertage Festivals)» at the Kampnagel Internationale  Kulturfabrik GmbH in Hamburg.


MUSICAL WORKS

German première of Piano etude no. 3 "Incertezze" and "L’Altrove"  (for piano).
Forum Neue Musik – Palais Prinz Carl, Heidelberg
(11 January – Piano: Alessio Elia)

"Goog" le Suite - Romances without music (for electronics).
Première: 24 May, Forum Neue Musik – Palais Prinz Carl, Heidelberg

Srilankan Première of "Budapest 1956/2006" – Sonata per la Rivoluzione.
(1 June. Taj Samudra. Colombo – Sri Lanka. Clarinet: Claudio Cavallaro; Piano: Massimo Spada. Official celebration of the Italian Republic. Organizer: Italian Embassy in Colombo)
Review (Cidim website)


Three pieces of Elia are selected for the Preview of the Project "She Lives – Contemporary music is music", organized by Fabiana Piersanti.
[Selected pieces : "Budapest 1956"; "Outrage"; "Luminescences"].
Takes part to the event also as a pianist performing an improvvisation with the composer and violin player Cristiano Serino.

"Budapest 1956" (a new version of "Budapest 1956/2006" ) is performed at the Festival Clarinet Days in Rome, event organized by
the cultural association Eufonia.
[23 December 2012. Eufonia. Rome. Clarinet: Claudio Cavallaro; Piano: Massimo Spada]


2013

ACTIVITIES

The Italian musicologist and researcher Carla Di Lena interviews Elia for Radio Vaticana.

In September Radio Bartók interviews Elia about his orchestral piece "Dimensioni nascoste" (Rejtett dimenziók).

MUSICAL WORKS

Beyond Perturbative States for piano and strings.
Première: 9 August 2013. Festival "Ambient'Azioni Musicali"
Ensemble of the Festival.
Sandro Savagnone, conductor

Rejtett dimenziók for orchestra.
Première: 26 September, Bartók Hall - Művészetek Palotája (Palace of Arts) - Budapest.
Hungarian State Radio Orchestra. Gergely Vajda, conductor.
Final round of the UMZF 2013 Competition (Forum of the New Hungarian Music).
Chief of the jury: Péter Eötvös.
Note: First prize of the orchestral music category at the UMZF 2013 Competition.

Inquantumland for ensemble
Première: 25 September, BMC (Budapest Music Centre) - Budapest.
Ensemble of the Hungarian State Radio Orchestra. Gergely Vajda, conductor.
Final round of the UMZF 2013 Competition (Forum of the New Hungarian Music).
Chief of the jury: Péter Eötvös.
Note: Third prize of the chamber music category at the UMZF 2013 Competition.

Outrage performed at Auditorium del Parco in L'Aquila.


2014

ACTIVITIES
In February he completes with full marks the postgraduate studies in composition at the Hochschule für Musik Mannheim, studying with Sidney Corbett.

Researcher at the Liszt Ferenc Academy of Music in Budapest.
Subject: Microtonality, physical and logical models in the music of the Hungarian composers.
Fellowships of the Balassi Intézet for post-doctoral studies and researches.

In the number of July, "Muzsika" publishes a very positive critic by Szabolcs Molnár of Elia's orchestral piece "Trasparenze".

In the number MMXIV/I (March) "Dal Szerző" (the official magazine of the Hungarian Bureau for the Protection of Authors' Rights) publishes a long interview with Elia, realized by Marcell Németh.

In the concert programme of the Eighth Portrait Concert dedicated to Elia, the Italian critic Guido Barbieri writes a very positive and original interpretation of the sound and music of Elia.

On 2nd June the Italian newspaper "La Repubblica" realised an interview with Péter Eötvös talking about Elia's music.

On 10 February the German newspaper "Die Rhein-Neckar-Zeitung" publishes the announcement of the second German performance of "Dimensioni nascoste" (Versteckte Dimensionen).

On 13 February the German newspaper "Die Rhein-Neckar-Zeitung" publishes an enthusiastic review of the second German performance of "Dimensioni nascoste" (Versteckte Dimensionen).

On 13 February the German newspaper "Mannheimer Morgen" publishes an enthusiastic review of the first German performance
of "Dimensioni nascoste" (Versteckte Dimensionen).

On 14 April he is interviewed by Szabolcs Molnár in a programme of the Hungarian "Klub Rádió".

On 28 April appears in "9 Colonne" (the official National Italian Newspaper of the Italian Ministry of Foreign Affairs) an enthusiastic review of Elia's music.

On 10 May appears in "PlayLiszt" a very positive critic and review by Szabolcs Molnár of the 7th Portrait Concert dedicated to
Alessio Elia's music. The concert was held at Sala Verdi of the Italian Institute of Culture in Budapest within the concert series "Contemporanea", a three-concert festival dedicated to Ivan Fedele, Luciano Berio and Alessio Elia.

In Novemeber gives a lecture at Cité de la Musique, Paris. Centre de documentation de la musique contemporaine.
Title of the conference: "Polysystemism: A simultaneous employment of different tuning systems emerging from String Theory,
M-Theory and Supersymmetry"


MUSICAL WORKS

Two Movements for Viola and Percussion
Première: 17 January 2014. Kammermusiksaal - Musik Hochschule Mannheim.
Marie Takahashi, Viola
Robert Oetomo, Percussion

______________

Sixth Portrait concert
Date and place: 5 February. Kammermusiksaal - Musik Hochschule Mannheim.
Promoter: Musik Hochschule Mannheim.
Pieces performed:

Beyond perturbative states (2013)
für Klavier (kontrollierte Obertöne), Violine con scordatura, Bratsche con scordatura,     
Violoncello con scordatura, Kontrabass con scordatura.
German Première

Heisenberg Suite (2013)
für Klarinette, Horn, Schlagzeug (2 Spielern), Violine, Violoncello, Klavier.

Outrage – Piano etude no. 1(2011)
für Klavier

The Temptress – Piano etude no. 2 (2012)
für Klavier

Luminescences (2005 – rev. 2013)
für Klarinette, Schlagzeug (2 Spielern), Violine con scordatura, Bratsche con scordatura, Violoncello con scordatura.
German Première

Movimento primo (2012) [7’20’’]
für Klavier und Kammerorchester
Première

Impronta ensemble
Andreas Luca Beraldo, Conductor

______________

German Première of Dimensioni nascoste (Versteckte Dimensionen) for orchestra
9 February. Aula der Universität Schloss Mannheim
TonArt Heidelberg Simphonic Orchestra
Knud Jansen, conductor

______________

Performance of Dimensioni nascoste (Versteckte Dimensionen) for orchestra at the Kongresshaus Stadthalle Heidelberg.
10 February.
TonArt Heidelberg Simphonic Orchestra
Knud Jansen, conductor.

______________

Performance of Two Movements for Viola and Percussion at the Kammermusiksaal - Musik Hochschule Mannheim
17 January 2014.
Marie Takahashi, Viola
Robert Oetomo, Percussion

______________

Seventh Portrait Concert dedicated to the music of Alessio Elia
Ritratto d'autore: ALESSIO ELIA
(within the concert series "CONTEMPORANEA" dedicated to Alessio Elia, Ivan Fedele and Luciano Berio)
Sala Verdi - Italian Institute of Culture, Budapest
8 May 2014.
Promoter: Italian Ambassy in Hungary and Italian Institute of Culture in Budapest.

Concert in the presence of Her Excellency Ambassador of Italy in Hungary, Dr. Maria Assunta Accili.

Pieces performed:

Beyond Perturbative States (2013)
for violin, viola, cello, double-bass, piano

The Temptress (2014)
for solo piano

Trio (1999)
for violin, cello and piano

Outrage (2010)
for solo piano

Conifold transitions (2014)
for clarinet, 2 violins, cello and piano
Première

Francesco Mario Possenti, piano
Gábor Varga, clarinet
Krulik Quartet
Lukácsházi István, double-bass
László Tihanyi, conductor

______________

Première of Trasparenze, for large orchestra.
Commission of Bartók Rádió.
21 May 2014.
Studio no. 6 of the National Hungarian Radio.
Live broadcast.
The National Hungarian Radio Orchestra
László Tihanyi, conductor

______________

Eighth Portrait Concert dedicated to the music of Alessio Elia
Name of the event: Trasparenze
Within the concert series "SHE LIVES meets Hungary", three portrait concerts dedicated to Péter Eötvös, Zoltán Jeney and Alessio Elia.
Organizers: SHE LIVES, Balassi Intézet and Accademia Filarmonica Romana.
Sala Casella, Accademia Filarmonica Romana (Roma)
2 July 2014

Pieces performed:

György Ligeti (1923-2006)
Sonata for cello solo (1948-53)
Alfredo Mola, cello

Alessio Elia
Luminescences (2005)
for clarinet, violin con scordatura, viola con scordatura, cello con scordatura, percussion

The Temptress – Piano etude no. 2 (2012)
for piano*

László Tihanyi (*1956)
Preludium, Invocation, Postludium op. 54
for violin, viola, cello**
First Italian performance

Alessio Elia
Beyond Perturbative States (2013)
for prepared piano preparato (controlled harmonics), violin con scordatura, viola con scordatura, cello con scordatura, double-bass con scordatura

Outrage – Piano etude no. 1 (2011)
for piano*

Conifold transitions (2014)
for clarinet, two violins con scordatura, cello con scordatura and piano
First Italian performance

Ensemble Shelives
Sandro Savagnone, conductor

* Francesco Mario Possenti, piano

** Francesco Peverini, violin; Diana Bonatesta, viola; Paolo Andriotti, cello

______________

Merging Spaces (piano etude no.3)
Première: Festival "Piano surrounding 2014". Düsseldorf. 14 September. Jan Gerdes, piano

______________

Sayings of the seers, violin etude no. 1. Dedicated to Jeanne Lefèvre.


2015

MUSICAL WORKS

Performance of Merging Spaces (piano etude no. 3) at BKA-Theater. Berlin. 20 January 2015. Jan Gerdes, piano.

Credo, for two choruses and string orchestra.
Première: 29 March. Heilig-Geist-Kirche. Mannheim. Within Konzert zur Nacht. Motettenchor Mannheim. Impronta Ensemble. Alexander Niehues, conductor

Voynich Emblemata, for choir and ensemble.
Text from folio 99v of the Voynich Manuscript, transliterated according to the study of Prof. Stephen Bax.
First employment of the Voynich text.

Invocazione e Responso, duo for flute and clarinet.
Commission of Duo Aphelion.

Première of Sayings of the Seers.
Festival Chor.com. 2 October 2015. Dortmund.
Jeanne Lefèvre, violin.

Disappearing rainbows for large ensemble [2 flutes (2nd also piccolo), oboe, 2 clarinets (2nd also bass-clarinet), horn, bassoon, 3 percussionists, piano, 4 violins, 2 cellos, double-bass]
Première: 7 October 2015. Budapest Music Centre. The National Hungarian Radio Orchestra. Gergely Vajda, conductor

Extended Moment for solo guitar.
Commission of Angelo Colone.


2016

ACTIVITIES

In the number 43 of Musica + it is realised an interview to Alessio Elia realized by Carla Di Lena - click here to read it.

Conference "Per un Teatro delle ombre" with Stefano Jacoviello, László Tihanyi, Alessio Elia. Santa Maria della Scala - Chigiana Lounge. Siena (9 July).

Lecture-meeting: "The role of the composer today - the music of Kurtág and Tihanyi"
Chigiana Academy of Music. Siena, 9 July.

Seminar: Music as a physical phenomenon.
Accademia Italiana del Flauto. Rome, 17-18 July.

Seminar: Polysystemism (integration of different types of tuning systems) –
based on a lecture at a conference held at La Cité de la Musique, Paris.
Accademia Italiana del Flauto. Rome, 19-20 July.

Laboratory: "Extended techniques in flute, cello and piano".
Accademia Italiana del Flauto. Rome, 22 July.

Composition masterclass at Accademia Italiana del Flauto, Rome.
Professors: Alessio Elia - Sidney Corbett
16-23 July 2016.

Lecture at Pesti Vigado, The Hungarian Academy of Arts. Budapest, 11 October
"Polysystemism and extra dimensions: my approach to composition and to a multidimensional way to shape sound in relationship with the music of Bartók, Ligeti and quantum physics".
Within the Symposium "Bartók and Járdányi: two compared arts"

His orchestral piece Labyrinthum continui is awarded the "Leibniz's Harmonies Prize" in Hannover, Germany.


MUSICAL WORKS

Voynich Lied - Ai Prigionieri, for soprano, trumpet and piano.
Text from folio 99v of the Voynich Manuscript, transliterated according to the study of Prof. Stephen Bax.
Première: 1 June 2016. Hungarian Radio Studios - Márványterem.
Live broadcasted by Bartók Radio.
Adrienn Miksch, soprano
Tamás Pálfalvi, trumpet
Krisztina Fejes, piano

Octet, for wind octet.
Commissioned by and dedicated to I Solisti della Scala di Milano.
Recorded at Bartók Studio in Milano by I Solisti della Scala, conducted by Andrea Vitello.

Heisenberg Suite, new version, for clarinet, horn, percussion (2 players), string quartet and piano.

Conifold transitions, new version.

The Italian Institute of Culture in Budapest organizes a portrait concert for celebrating the ten years of musical activity of Elia in Hungary.
Within the concert:
Première of Heisenberg Suite (vers. 2016)
Première of the new version of Conifold transitions.
Hungarian Première of Sayings of the Seers (Aaron Berofsky, violin)
Hungarian Première of Merging Spaces (Krisztina Fejes, piano)


2017

ACTIVITIES

It is released by CAFe - Contemporary Arts Festival a Playlist of Alessio's favourite pieces with comments of the composer.
"Listen to the iPod of the award-winning composer!" ("Hallgass bele a díjnyertes zeneszerző iPodjába!").
September 2017.
Click here to read (Hungarian) and listen to it.

Click here to read the English translation.


It is released by NIGHT Italia the article "Alessio Elia - A certain glance" by Elena Abbado.
Article-Interview with Alessio Elia realized by Elena Abbado.
February 2017, Rome.
Click here to read it.


MUSICAL WORKS

Traces from Nowhere, for disklavier and ensemble [disklavier, clarinet, oboe, bassoon, violin con scord. and cello con scord.]
The piece employs the Polysystemism (12-ET, Werckmeister I,II, IV, JI, Pythagorean, Meantone) and it is written for the project "Human machine", elaborated together with the conductor Andreas Luca Beraldo.
The project is sponsored by Yamaha, with the contribution of Pro Helvetia.
Première: 16 February 2017. Festival "Oggimusica". LAC - New Auditorium - Lugano (Switzerland)
Impronta Ensemble
Andreas Luca Beraldo, conductor

Other performances:
19 October 2017
BMC - Budapest Music Center.
CAFe - Contemporary Arts Festival Budapest.
Impronta Ensemble
Andreas Luca Beraldo, conductor

20 October
Yamaha Concert Hall Wien
Impronta Ensemble
Andreas Luca Beraldo, conductor

Studio Recording of Octet.
I Solisti della Scala
Andrea Vitello, conductor
Bartók Studio - Milano

Disappearing rainbows opens "The Day of Listening" (A hallgatás napja), the one-day Festival of Concerto Budapest Orchestra.
Concerto Budapest Orchestra, conducted by Zoltán Rácz.
Click here to visit the festival website.2018

ACTIVITIES
Octet is published by Universal Music Publishing - Editio Musica Budapest, and released in Cd by Warner Classics, recorded by I Solisti della Scala di Milano conducted by Andrea Vitello.


Interview for RAI Radio 3 (Radio 3 Suite program) about Octet with the composer speaking about his work.  Interview lead by
Guido Barbieri with the contribution of Fabrizio Meloni, first clarinet of La Scala and Andrea Vitello, conductor of I Solisti della
Scala.


MUSICAL WORKS
Italian Première of Merging Spaces - Piano etude no.3
Within the recital "Italians without borders", including the other two piano etudes by Elia (Outrage and The Temptress) and works
by Scarlatti, Galuppi and Clementi.
Accademia d'Ungheria in Roma, 23 February 2018.
Krisztina Fejes, piano.

Distimement, for large orchestra. Compulsory piece for the Antal Doráti International Conducting Competition.
Première: 12 November 2018, Vigadó Concert Hall - Budapest.
MÁV Symphony Orchestra.2019

ACTIVITIES

Conference at the Doctoral School of the Liszt Academy of Music in Budapest. 19 December 2019.
«Polysystemism: a simultaneous employment of different tuning systems.
Music as thought-form in the light of sound perception and related acoustic phenomena.
The most recent achievements of physics as a source of inspiration for a coherent system
of organization of sonic matter and of the forces that underlie it».


MUSICAL WORKS

Fading into colors, for orchestra. Written for Andrea Barizza and Filarmonica Bacau Mihail Jora.
Première: 21 March 2019, Bacau Concert Hall.
Mihail Jora Philarmonic Orchestra Bacau
Andrea Barizza, conductor

Ekpyrotic Suicide, for ensemble.
Commission of UMZE Ensemble.
Première: 31 March 2019, BMC - Budapest Music Center.
UMZE Ensemble.
László Tihanyi, conductor

Implicate Inklings - Clarinet Concerto, for clarinet soloist and large orchestra.
Written for Csaba Klenyán as solo clarinet and Concerto Budapest Orchestra conducted by Zoltán Rácz.
In memoriam of the Italian poet and writer Adriana Feoli Keseru.
Première: 4 May 2019, Grand Hall of the Liszt Academy - Budapest.
Concerto Budapest Orchestra
Csaba Klenyán, clarinet soloist
Zoltán Rácz, conductor

French Première of Octet.
Orchestre Philharmonique de Nice
Andrea Vitello, conductor
27 October 2019. Opéra Nice Côte d'Azur. Musée national Marc Chagall. Nice

Incantesimi di Merseburg, for 16-part soloist mixed chorus
Commission of Kammerchor Stuttgart
Première: 21 February 2020. Gesellschaft für Neue Musik Mannheim.
Kammerchor Stuttgart. Frieder Bernius, conductor

Sonata for flute and piano
Commission of Szabolcs Szilágyi for the Budapest Flute Academy 2020.
Première: 14 March 2020. BMC - Budapest Music Center, Grand Hall.
Szabolcs Szilágyi, flute
László Borbély, piano

Duo for flute and clarinet
Commission of Duo Salvi-Cavallaro

Altered memories, for flute, cello and piano
Commission of Alter Ego ensemble

Nocturnal Awakened, for wind quintet
Commission of Quintetto Anemos
Première: 25 September 2019. Istituto Italiano di Cultura di Parigi.
Quintetto Anemos.


2020

ACTIVITIES

Conference at the Czech Institute for Microtonal Music / Institut mikrointervalové hudby. 16 October 2020.
Polysystemism: a tool to shape music in connection with acoustical phenomena

Article for Živá hudba - Review for the study of music and dance
The Academy of Performing Arts in Prague
Polysystemism: a tool for shaping music by relation to acoustical phenomena.


MUSICAL WORKS

Première of Incantesimi di Merseburg, for 16-part soloist mixed chorus. Commission of Kammerchor Stuttgart.
21 February 2020. Gesellschaft für Neue Musik Mannheim.
Kammerchor Stuttgart. Frieder Bernius, conductor

Outskirts of matter, for countertenor/baritone and ensemble.
Commission of Wiener Collage, soloists and members of the Wiener Philarmoniker.
Première: Arnold Schoenberg Center, Vienna. 22 December 2020.
Wiener Collage. René Staar, conductor
Dedicated to Cecily Brown


2021

ACTIVITIES

Istitutional course at the Hochschule für Musik Detmold "Vom Spektralismus Griseys zum Polysystemismus von Alessio Elia" ("From the Spectralism of Grisey to the Polysystemism of Alessio Elia") realized by Andreas Luca Beraldo, professor of music analysis and orchestration, with the contribution of Alessio Elia.

Portrait-interview with Alessio Elia. Radio Vaticana. Interviewer: Marco Di Battista. Listen to it here (in Italian).

MUSICAL WORKS

Ultra septimam lunam for ensemble. Commission of SIMC - Società Italiana Musica Contemporanea for the 700th commemoration of Dante's death. Dedicated to NED Ensemble.
Première: 30 November 2021 - Museo del Novecento, Milano. NED Ensemble. Andrea Mannucci, conductor.


2022

ACTIVITIES

Istitutional course at the Hochschule für Musik Detmold "Vom Spektralismus Griseys zum Polysystemismus von Alessio Elia" ("From the Spectralism of Grisey to the Polysystemism of Alessio Elia") realized by Andreas Luca Beraldo, professor of music analysis and orchestration, with the contribution of Alessio Elia.

MUSICAL WORKS

Caducae resonantiae for solo guitar. Commissioned by and dedicated to Katalin Koltai.
Première: 6 February 2022 - The Hugh Lane Gallery, Dublin. Within Ulysses Journery 2022. Katalin Koltai, guitar.
UNIVERSAL EDITION

Crypto-lounge of a dark left for ensemble.
Première: 19 November 2022. BMC - Budapest Music Center. Within the Festival "The day of listening 2022" (A Hallgatás Napja 2022).
Concerto Budapest Ligeti Ensemble. Peter Eötvös, conductor.
UNIVERSAL EDITION

Il Canto segreto for three accordions. Commission of the 59th Festival "Nuova Consonanza".
Première: 10 December 2022. Ex mattatoio "La pelanda", Rome. Umberto Turchi, Riccardo Pugliese, Stefano Di Loreto, accordions.
Giovanni Piazza, beloved Maestro, in memoriam.
UNIVERSAL EDITION

Out of the magic circle for flute soloist and ensemble. Commission of Associazione Musica Pura.
Première: 13 November 2022. Ex Convento di S. Francesco, Pordenone.
Andrea Salvi, flute soloist and Impronta ensemble. Andreas Luca Beraldo, conductor.
Dedicated to Andrea Salvi.
UNIVERSAL EDITION

Etude for string quartet.
Première: 23 November 2022. K11, Budapest. Roman quartet. Alessio Elia, conductor.
Dedicated to the Roman quartet.
UNIVERSAL EDITION

Wreiheit for wind orchestra. Commissioned by Dresdner Bläserphilharmonie.
Première 12 March 2023. Kulturpalast, Dresden. Dresdner Bläserphilharmonie. Andrea Barizza, conductor.

Octet for wind sintruments.
Asian première: 11 November 2022. Yong Siew Toh Conservatory of Music, Singapore. Boon Hua Lien, conductor.
UNIVERSAL MUSIC PUBLISHING - EDITIO MUSICA BUDAPEST

Dinamismo in difesa dei sogni - Omaggio ad Umberto Boccioni for flute and piano.
UNIVERSAL EDITION

Nocturnal awakened for wind quintet. Commissioned by Quintetto Anemos.
Performance: 18 February 2022 - Hungarian Institute of Culture, Paris. Quintetto Anemos.

Conifold transitions for clarinet soloist and ensemble. Commission of Gabor Varga.
Performance: 13 November 2022. Ex convento di S. Francesco, Pordenone. Nicola Zuccalà, clarinet soloist. Impronta ensemble. Andreas Luca Beraldo, conductor.
UNIVERSAL EDITION


2023

ACTIVITIES
Istitutional course at the Hochschule für Musik Detmold "Vom Spektralismus Griseys zum Polysystemismus von Alessio Elia" ("From the Spectralism of Grisey to the Polysystemism of Alessio Elia") realized by Andreas Luca Beraldo, professor of music analysis and orchestration, with the contribution of Alessio Elia.

Lecture for the Peter Eötvös Foundation within the Festival "Ligeti 100" in Budapest.
Alessio Elia: The Hamburgisches Konzert by György Ligeti.

THEORETICAL WORKS
On May 28, 2023, on the occasion of the centenary of the birth of György Ligeti, Elia's book The "Hamburgisches Konzert" by György Ligeti has been released, the most exhaustive and complete analysis on this work.
Published by Edition Impronta, the book includes the complete revision of the  score and the correction of the numerous errors (over 300) present in the printed score, including instrumental parts, and in the manuscript.
Two unpublished movements of the Concerto, found by Alessio Elia at the  Sacher Foundation (Ligeti Collection), together with all the preparatory   sketches are published for the first time in the book.
On the same date (May, 28, 2023) the first performance of the Hamburgisches Konzert based on Alessio Elia's revision took place at the Budapest Music Center, with the Concerto Budapest Ligeti Ensemble conducted by Peter Eötvös.

MUSICAL WORKS
L'impermanenza della Memoria for flute, cello and piano.
Commission of Alter Ego ensemble for the Ligeti 100 Festival in Budapest.
Premiere: BMC - Budapest Music Center. 23 May 2023. Manuel Zurria - flute, Francesco Dillon - cello, Emanuele Torquati - piano.

Premiere of Wreiheit for wind orchestra. Commissioned by Dresdner Bläserphilharmonie.
12 March 2023. Kulturpalast, Dresden. Dresdner Bläserphilharmonie. Andrea Barizza, conductor.

Celestial keys for 2 sopranos and chamber orchestra.
Premiere: BMC - Budapest Music Center. 5 November 2023. Festival "The Day of Listening" (A hallgatás napja).
Márta Murányi, Judit Szathmáry – soprano. Concerto Budapest Ligeti Ensemble. László Tihanyi, conductorFor the next performances click here[updated on November 11, 2023]

Torna ai contenuti